34. Salon Arhitekture

U Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu je u sredu 28. marta otvoren 34. Salon arhitekture pod sloganom “U ogledalu… Dođi i ogledaj se”. U okviru glavne izložbe, koja uklučuje sto odabranih radova od preko dve stotine pristiglih, postavljena je i izložba posvećena prof. Brani Mitroviću, prošlogodišnjem dobitniku Grand Prix-a. Salon je otvoren do 30. aprila.

Žiri Salona su ove godine činili Vladan Đokić (predsednik žirija), Vasa Perović, Maria Hellström Reiner, Vladimir Lojanica i Ajla Selenić. U nastavku, predstavljamo nagrađene projekte uz komentare žirija.

Fotografije sa otvaranja Salona: Relja Ivanić


Gran pri Salona

Dejanu Miljkoviću, Jovanu Mitroviću i Branku Paviću za rekonstrukciju Kule Nebojše i dela priobalnog bedema Beogradske tvrđave, za “doprinos u postizanju dostupnosti i pristupačnosti kulturno istorijskog nasleđa savremenim funkcionalnim zahtevima, putem revitalizacije, konzervacije i adaptacije spomenika kulture u muzej i kulturni centar, manifestovanog sadejstvom istraživačke i stvaralačke prakse iz oblasti arhitekture i umetničkog oblikovanja prostora”.


Nagrada u kategoriji Arhitektura

Branislavu Mitroviću i Jeleni Kuzmanović za porodičnu kuću u ulici Koste Vojinovića u Beogradu, za “inovativnu kreaciju manifestovanu odmerenim i doslednim arhitektonskim jezikom, uspešno ukomponovanu volumetriju na malom prostoru, baziranu na ekološkim i tehnološkim principima i upotrebu prirodnih materijala prilagođenih klimatskim karakteristikama okruženja”.


Nagrada u kategoriji Arhitektura

Mileniji Marušić i Darku Marušiću za vrtić Plava ptica u naselju Cerak Vinogradi u Beogradu, za “celovitost projekta i jasno programsko sadejstvo eksterijera, enterijera i okolnog uređenja sa autentičnim odnosom prema kontekstu u kome se nalazi, kreiranom od strane istih autora nekoliko decenija ranije”.


Nagrada u kategoriji Projekti

Mihailu Timotijeviću i Miroslavi Petrović-Balubdžić za projekat parka industrijskog nasleđa Senjski rudnik u blizini Despotovca, za “doprinos u reinterpretaciji nasleđa kroz vraćanje autentičnih elemenata u formi i materijalu kao i uvođenje pratećih elemenata savremenog dizajna u funkciji prenamene jednog od najstarijih industrijskih kompleksa u Srbiji u osobeni muzej na otvorenom koji treba da obezbedi trajnu sliku autentične sredine”.


Nagrada u kategoriji Projekti

Mirjani Berkeš i Zorani Marković za projekat rekonstrukcije prevodnice Šebešfok u Bezdanu, za “potvrdu da je arhitektura primenjiva svuda, pa i u oblikovanju objekata infrastrukture, za inovativan i sa pažnjom odmeren predlog rekonstrukcije prevodnice Šebešfok koje treba da ukaže na karakter infrastrukturnog objekta u prirodnom ambijentu”.


Nagrada u kategoriji Gosti salona – delo u inostranstvu

Ani Džokić i Marku Nelenu (Marc Neelen), članovima arhitektonsko-umetničke grupe Stealth.unlimited za kulturno-razvojni punkt br. 1 favela Moravia u Medelinu u Kolumbiji, za “sposobnost iznalaženja odgovarajućih programskih i strukturalnih rešenja, kao i njihovu kompletnu primenu i realizaciju, koja doprinose poboljšanju nivoa socijalnih uslova života lokalne zajednice u jednoj faveli”.


Nagrada u kategoriji Enterijer

Dragani Stevanović i Oliveru Stankoviću (Studio S) za radni atelje Studio S u Francuskoj 12 u Beogradu,
za “funkcionalno i komunikativno rešenje unutrašnjeg prostora koje odiše jezikom odmerenosti i nepretencioznosti istovremeno prateći istorijske tragove konteksta u kome se nalazi”.
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja