DO14_cover1
Idis Turato

Idis Turato

SADAR+VUGA

SADAR+VUGA

ARHITEKTURA DOO

ARHITEKTURA DOO

14. Dani Orisa u Zagrebu

Četrnaest godina nakon osnivanja, značaj Dana Orisa kao jedinstvene platforme za promišljanje arhitektonske prakse u ovom delu sveta postao je gotovo neizmerljiv. Kao što je već poznato, radi se o stručnom skupu na kom svoje najsvežije projekte prikazuju neke od najznačajnijih svetskih i regionalnih autora. Do sada, na Danima Orisa učestvovala su imena poput Stivena Hola, Wini Masa, Juhani Palasma, Sou Fujimoto, Domenik Peroa i mnogi drugi.

Kako je Super Prostor tematski orijentisan na aktuelna regionalna dešavanja u sferi arhitekture i kulture prostora, donosimo vam revizioni prikaz predavanja arhitekata iz regije koji su učestvovalina 14. Danima Orisa u Zagrebu, održanih u periodu od 18-19. oktobra. Sažetak izlaganja svih predavanja možete pronaći na internet stranici Orisa.

Idis Turato (HR), ovogodišnji dobitnik Orisove nagrade za izuzetan arhitektonski objekat (projekat Sportske dvorane Osnovne škole Fran Krsto Frankopan), održao je više nego interesantno predavanje, fokusirano na iznošenje ličnih gledišta i ideja o arhitekturi. Turato se u svom izlaganju dotakao brojnih tema i problema, naročito se usredsređujući na utvrđivanje radikalnih modaliteta arhitektonskog delanja u savremenim gradovima, baziranih na principu kolažiranja i konceptu „arhitekture gotovih elemenata“. Turato je, takođe, istakao da arhitekta mora zauzeti novu, društveno odgovornu poziciju, te uzeti učešće u donošenju važnih političkih odluka.

Jurij Sadar (SLO), predstavljao je arhitektonski dvojac SADAR+VUGA predavanjem koje je nosilo naslov: Production of Publicness Sadar je u svom izlaganju govorio o važnosti projektovanja spoljašnjeg prostora u sklopu arhitektonskog objekta, te odgovornosti arhitekta u stvaranju „dodatne vrednosti“. Izvor „dodatne vrednosti“ Sadar vidi na mestu susreta, preklapanja i prožimanja spoljašnjeg i unutrašnjeg, javnog i privatnog prostora, te različitih gradijenata između ove dve suprotnosti.

Peter Gabrijelčič (SLO), dekan Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani je u svom izlaganju predstavio radove svog biroa ARHITEKTURA DOO. Gabrijelčić u stvaralaštvu koristi sintetički pristup prožimanja parova suprotnosti, poput: naprednih tehnologija i vernakularne arhitekture, idealnog i mogućeg, tipičnog i unikatnog. Njegov projektantski pristup se može okarakterisati kao isprepletanost racionalne tektonike i likovne narativnosti. U svom predavanju Gabrijelčić je prikazao raznorodnost svog opusa koga pretežnočine mostogradnja, porodične kuće, enterijeri i različiti tipovi prostornih ekstenzija.

Gledano iz perspektive triju predavanja, smisao i društvena uloga arhitekture ispitivala se ne samo kroz singularne objekte, već i kroz refleksiju širih kulturnih i društvenih konteksta, te često referisanje na realnost, odnosno uslove koji postoje „sada i ovde“. To ukazuje na promenu društvene uloge arhitekata od „velikih majstora“ i „neprikosnovenih autoriteta struke“ do jednihod aktera uključenih u proces proizvodnje prostora, a čiji zadatak nije da konstruišu stvarnost već da je transformišu. Ili, kako bi to Vedran Mimica u uvodniku 89. broja Časopisa Orisa naglasio: „Možda je upravo mogućnost transformacije stvarnosti najvažniji zadatak arhitekture u vremenima nedostatka velikih priča.“

Tekst: Dragan Marković


Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja