14-14: rad koji će predstavljati Srbiju na Venecijanskom bijenalu arhitekture

Instalacija 14-14 će predstavljati Republiku Srbiju na XIV Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji. Ovu odluku je doneo Stručni savet, kao rezultat žiriranja konkursa za izbor predstavnika u segmentu Nacionalne prezentacije. Temu ovogodišnje izložbe, Fundamentals, zadao je umetnički direktor Rem Kolhas.

Fundamentals daje vremenski i prostorni okvir za izložbu koja se bavi razvojem oblika i elemenata arhitekture. Vremenski, to je okvir jednog veka arhitektonske produkcije, a u prostornom smislu konktekst onoga što prepoznajemo kao posebnost u produkciji elemenata arhitekture. U ovako postavljenim uslovima, moguć odgovor je skup dokumenata života oblika koji su nastali u ovom kontekstu, kao narativ i kao odgovor na zadatu temu izložbe.

Instalacija14-14, prema rečima autora, predstavlja selekciju od sto pojedinačnih elemenata, nastalih u jednom veku arhitektonske produkcije. Ambijent čine dve zone, čiji polaritet, zatočen u okviru forme paviljona, sadrži svedočanstva o građenom prostoru, artefaktima i memoriji o njima. Dokumenti oblika koji se izlažu se raspršuju i teže svojim polovima. Jedni su objektivna selekcija arhitektonskog repertoara – ono što je već usvojeno i prihvaćeno kao delo od značaja, postavljajući se u poredak koji se vidi čas kao celina a čas kao pojedinačni samostalni oblik, u zavisnosti od blizine gledanja. Drugi su u ovom procesu dokumenti koji odlaze u polje periferije i postaju baza za nadgradnju, za nov narativ.

Instalacija 14-14 je ono što je između ova dva pola. Njena specifičnost je dualitet, kako u ambijentalniom tako i u sadržajnom smislu.

Autori
Zlatko Nikolić MArch.
Jelena Radonjić MArch.
Marko Salapura MArch.
Igor Sladoljev MArch.
Aleksandar Hrib MArch.

Saradnici na projektu
Andrea Palašti, vizuelna umetnica
Srđan Keča, reditelj

Komesar izložbe
v. prof. Ivan Rašković d.i.a.

Stručni savet
mr Ljiljana Miletić Abramović, d.i.u.- predsednik Saveta
dr Igor Marić, d.i.a.- potpredsednik Saveta
prof. dr Radivoje Dinulović, d.i.a.
v. prof. Milan Đurić, d.i.a.
doc. dr Vladimir Milenković, d.i.a.
mr Miroslava Petrović Balubdžić, d.i.a.
v. prof. Borislav Petrović, d.i.a.

Model
PRILOG 2
PRILOG-3
Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (19)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja


 • Dragan
  04.02.2014

  Ideja mi je okvirno jasna ali ne razumem šta se prikazuje? Da li su to oblici i elementi arhitekture prikazani u formi crteža ili šta?

 • Ime
  04.02.2014

  Pomalo predvidivo, uvek isti ljudi, uvek slične stvari, uvek prođe neopaženo i beznačajno

 • Bijenalista
  05.02.2014

  Vizuelno atraktivan materijal (posteri) i za sada je to jedini mogući komentar. Samo me zanima da li je ovo sve od materijala što je bilo predato u postupku konkursa ili je ovo samo neki odabir? Konkretno rešenje je dobar početak za naknadno upisivanje raznolikih sadržaja i značenja tako da je to problem.

  Uostalom, ne treba komentarisati proizvod selekcije nego proces. Tu mislim na postupak organizacije konkursa, odabir programskog saveta, tekst raspisa, vremenske rokove itd.

 • imeime
  05.02.2014

  Mislim da nas sve to muči.

  Postaviti elemente je bio prvi impuls, jer je Rem sam u temi to spomenuo. I 14-14. Više me interesuje kako. Moglo bi da bude uzbudljivo, ali ovi prilozi, čini mi se, lažu (iako su grafički odlični) i ne mogu da pričam o tome. Nadam se da je pored ovog nešto više objašnjeno u a4 prilozima i da ćemo ih videti uskoro.

  Što se organizacije tiče, iz izveštaja komesara je jasno. :)

 • Dragan
  06.02.2014

  Meni predlog deluje zanimljivo, tj. prvenstveno ono što mislim da se prikazuje i kako se to radi. Možda je ta nedovršenost upravo ono što zavodi. Kada je stvar poludovršena, svako je uobličava onako kako sam misli da je najbolje. Isto vidimo a drugačije tumačimo.

  Meni je ovo jedna dobra kompilacija Libeskindovih Micromegas-a, efekta Polokovih slika sa elementima i razmerom arhitektonskog delovanja u formi paviljona :D Zanimljivi efekti. Zanima me samo kako će to da izvedu a da utisak ostane tako pročišćen i “arhitektoničan”.

 • Dragan
  06.02.2014

  Dodao bih još: “Zlatna boja je lepa”! :D

 • Bijenalista
  06.02.2014

  Najveći problem je u stvari u nedovršenosti, za koju se ne zna da li je namerna ili slučajna. Naime nije problem kada je mogućnost učitavanja različitih značenja autroski stav, ali je problem kada to ispadne slučajno. Ne kažem da je to ovde slučaj, ali jednostvano nema dovoljno materijala na osnovu koga bi mogli da damo neko tumačenje ili ocenu kvaliteta konkursnog rešenja. I opet kažem, nije problem sam predlog već mehanizam koji je doveo da njega. I još me interesuje kako li izgleda predmer i predračun za ovako definisan projekat. Još jedna problematična kategorija u raspisu konkursa, koje uzgred budu rečeno bio “konceptni”.

 • SpearHead
  06.02.2014

  Vidite kolega, nezavisno od ali u vezi sa onim što ste vi rekli, može se govoriti o namernoj slučajnosti ili još bolje o slučajnoj nameri naglašavanja jasne neodređenosti grafičkog prikazivanja.

  “Dovoljno je reći…”
  http://www.youtube.com/watch?v=k3XP8WG24Ew

  :)

 • Andrej
  06.02.2014

  Cekam dan kad ce na konkursu za bijenale pobediti neko ciji mentor nije u ziriju…

 • SpearHead
  09.02.2014

  “Sam paša, sam subaša” – kaže jedna narodna poslovica.

 • b
  10.02.2014

  nemušta misaona/tekstulana artikulacija ostaje boljka naših arhitekata, bez obzira na generaciju. u svakom slučaju “lepo” i površno rešenje, kao i pre dve godine. Nerazrađeno, bez pravog sadržaja i zaokruženosti. Možda ćemo te stvari tek videti…

 • Bijenalista
  11.02.2014

  Sve je tačno i sve stoji … mislim da bi bilo jako korisno da se vrlo brzo organizuje javna prezentacija rešenja da se lepo vidi šta su i kako su autori mislili, kao i da se možda čuju neka mišljenja sa strane. Mislim da bi jedna takva prezentacija bila jako korisna stvar.

 • Nikola S.
  12.03.2014

  Sve je vrlo nejasno.
  Sta je to?
  Carsav? Zid? Zlatni panel? Gips karton ofarban u zlatno? Platno? Poster? Drvo? Kartonska kutija?

  Koje je to iskustvo koje ce posetilac da dozivi u paviljonu? Da li su ovo neke projekcije, rukom nacrtani crtezi ili nesto trece? Da li posetilac gleda kroz rupu, posmatra nesto na ekranu ili nesto sasvim trece. Sve to smatram bitnim a ovde se to ni kroz jedan prilog ne moze sagledati.

  Molim autore i vas portal da postave priloge koji odgovaraju na ova pitanja. Pored ovih kolaza smatram da je potrebno da vidimo i neki arhitektonski crtez koji objasnjava sta nas to ceka u paviljonu.

  Ovakvo ostavljanje stvari nedorecenim samo budi sumnju da ziri kao ni autori nisu do kraja sigurni u konacan izgled resenja. Mislim da je jedan od izazova da se nagradjeni predlog izvede takakav kakav je dospeo na konkurs, a ne da se “mesi i secka” do 5 dana pred otvaranje bijenala i tek tada zaista dobijemo projekat koji ce nas predstavljati.

  Iskreno se nadam da je ovo samo selekcija “lepih” priloga od strane autora i uredjivaca portala, i da autori i ziri imaju kristalno jasnu predstavu kako ce to da se sprovede i sta ce to biti u paviljonu na bijenalu.

 • 12.03.2014

  Nikola S, hvala na komentaru.

  Super Prostor je objavio sve što je prosleđeno od autora. Ukoliko budemo dobili još priloga sigurno ćemo ih objaviti.

 • Nikola S.
  13.03.2014

  Vi kao uredjivaci portala bi trebalo da uticete i insistirate da ti prilozi budu dostavljeni i objavljeni radi kvaliteta teme.

  Da li je zaista moguce da objavljujete bilo sta sto je prosledjeno? Da li imate neki kriterujem odnosno propisani nivo informacija kada objavljujete projekat?

  Trenutno ova tema nema nikakav kvalitet jer jednostavno nema na osnovu cega da se tumaci odnosno raspravlja, a izuzetno je bitna obzirom da se radi o bijenalu arhitekture.

 • 13.03.2014

  Nikola S, odabrano rešenje za bijenale je samo po sebi vredno objavljivanja, bez ikakvog zalaženja u samo rešenje i stepen definisanosti, jer je prošlo žiriranje na nacionalnom konkursu i njegov odabir predstavlja stav žirija o tome šta treba Srbiju da predstavlja.

  Ono što je naš cilj jeste dostupnost rešenja širem spektru ljudi (onako kako su autori želeli da ga prikažu), potom da se kroz komentare pokrene diskusija, koja, sem pohvala za rad, eventualno može dovesti do uočavanja i ukazivanja na određene probleme, kako u samom projektu i načinu prikazivanja, tako možda i u radu žirija (i njegovom gorepomenutom stavu), pa i čitave institucije konkursa.

 • Bijenalista
  13.03.2014

  ukazivanje na određene probleme: evo teme, šta se desilo sa obaveštenjem koje bilo na sajtu DAB-a a koje se odnosilo na zakazivanje diskusije upravo oko modela odabira rešenja za Bijenale? Ukoliko se dobro sećam pisalo je da će se diskusija organizovati do kraja meseca Septembra, ali se ništa nije desilo a obaveštenja posle više nije bilo.
  I evo sajta projekta ali ni tu nema detaljnijih informacija http://www.14-14.rs

 • 14.03.2014

  Nikola S: U pravu ste potpuno. Kriterijumi i propisani nivo informacija postoje i za projekte i za konkursne radove koje objavljujemo i držimo ih se, s tim da je ovo bio mali izuzetak – prvenstveno zbog toga da bismo bili što ažurniji. Ovo je dakle trebalo da ima karakter vesti, a ne sveoubuhvatnog prikaza. I nama je žao što je prikaz suviše sveden i apstraktan – a ako je takav predat na konkurs, onda je to problem… Za sada samo verujemo autorima i žiriju da znaju šta rade.

  Bijenalista: šta se dešava sa DABovim obaveštenjima ne znamo, niti imamo ikakve veze sa njima. To je pitanje za njih. Rad je objavljen u direktnoj komunikaciji sa autorima, nevezano sa raspisivačem.