Nagrada Ranko Radović 2012

Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS), dodelilo je danas na svečanoj ceremoniji Nagradu Ranko Radović za 2012. Godinu. Nagrada je osnovana sa ciljem da podstiče, razvija i afirmiše kritičko-teorijsku misao u oblasti arhitekture i arhitektonsko stvaralaštvo uopšte, te da time označi najuspelije radove u prethodnoj kalendarskoj godini.

Svi pristigli radovi u svim kategorijama prikazani su na izložbi koja je otvorena do 24. decembra u Kolarčevoj zadužbini (Studentski trg br. 5, Beograd), a čiju je postavku osmislio dvojac Petokraka. Tokom januara i februara 2013. godine izložba će biti održana na Fakultetu tehničkih nauka u Novom Sadu.


Kategorija: Realizovano arhitektonsko delo

U konkurenciji deset pristiglih radova, nagrada u kategoriji Realizovano arhitektonsko delo dodeljena je Branislavu Mitroviću i Jeleni Kuzmanović za projekat porodične kuće u ulici Koste Vojinovića u Beogradu.


Kategorija: Televizijske emisije, izložbe ili multimedijalne prezentacije

U konkurenciji šest pristiglih radova, nagrada je dodeljena Mariji Miković, Mariji Strajnić, Olgi Lazarević, Nebojši Stevanoviću, Milanu Dragiću, Janku Tadiću, Aleksandru Ristoviću, Nikoli Andonovu, Milošu Živkoviću i Marku Maroviću za izložbu JEDAN:STO na 13. Venecijanskom Bijenalu.


Kategorija: Kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu

U konkurenciji dvadeset i jednog pristiglog rada, nagradu u kategoriji Kritičko teorijski tekstovi o arhitekturi, urbanizmu i gradu dodeljena je mr Zlati Vukasanović Macura za knjigu Život na ivici: stanovanje sirotinje u Beogradu 1919-1941 u izdanju Orion Art (Beograd).


Ovogodišnju dodelu Nagrade Ranko Radović obeležio je veoma mali broj pristiglih radova, naročito u kategoriji Realizovano arhitektonsko delo. Za razliku od prethodnih godina, u ovoj kategoriji naročito mali broj radova pristigao je van teritorije Srbije, svega tri: Porodična kuća za mladi par bez dece (Zagreb, Hrvatska), delo arhitekata Zorana Zidarića i Tomislava Ćurkovića, zatim Otvoreni bazen Plivačkog-vaterpolo kluba Jadran (Herceg Novi, Crna Gora), delo arhitekata Veljka Radulovića, Branislava i Đorđa Gregovića i Projekat parcijalne restauracije i rekonstrukcije objekta mletačke bolnice / austrougarske kasarne u okviru zaštićene ambijentalne celine Stari grad (Herceg Novi, Crna Gora), delo arhitekte Srđana Marlovića.

Fotografije sa dodele nagrade i izložbe: Relja Ivanić


Uključi se u diskusiju
Dosadašnji komentari (0)

Ili se uloguj:


*Komentari se pregledaju pre objavljivanja